Ajwain je jednoletá rostlina známá jako koptský kmín nebo drsnoplodík moravčinovitý. Má hořkou, ostrou chuť s chutí připomínající anýz a oregano. Vůní je shodný s tymiánem, protože obě rostliny obsahují thymol, nicméně je aromatičtější a chutí pronikavější. I malé množství plodů může v jídle získat chuťovou převahu.
Použití v kuchyni:
- do sýru, falafelů, domácí hummusu
- často se praží či smaží na přepuštěném másle Ghí, což koření umožňuje rozvinout komplexnější aroma
- v indické kuchyni je častou ingrediencí Baghaaru směsi koření smaženého na oleji či másle, jež se používá k dochucování pokrmů z čočky.
Pomáhá:
- pro prevenci infekcí a křečí
- zlepšuje trávení
- zmírňuje astma
- působí jako afrodiziakum
- má antibakteriální a fungicidní účinky
- plody i esenciální olej se používají pro podporu pocení, jako diuretikum, na podporu vykašlávání i jako tonikum
Uchovávejte v suchu a temnu, při teplotě do 20°C, expirace 7/2021
Dodavatel: Indické koření
Země původu: India