Nakupovat potraviny od regionálních farmářů má mnoho výhod – jsou čerstvé, chutné a zdravější, víte lépe co jíte, díky kratší přepravě chráníte životní prostředí a navíc tím podporujete místní zaměstnanost.
Posypat si nudle mákem nebo si zamíchat lžičku máku do jogurtu představuje pro lidský organismus mnohem vyšší přínos než konzumace celé řady potravin, které deklarují vysoký obsah pro člověka přínosných minerálů.
Český modrý mák podle odborníků například obsahuje kolem 10 mg železa na 100 gramů suroviny, což je zhruba trojnásobné množství oproti špenátu, který je (i po opravě o desetinnou čárku) stále symbolem zdroje železa pro lidský organismus.
Mák je také výrazným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a zinku. Chce-li mít někdo záruku naprosté absence morfinu, stačí maková semena omýt ve vodě a nechat uschnout.
Český modrý mák je superpotravinou, která roste na našich polích a kterou jeho pěstitelé nazývají také „modrým zlatem“.
Uchovávejte při pokojové teplotě v suchu.
Místo sběru: Stará Říše, ČR