Dopřejte si to nejlepší domácí obilí z tradiční Moravy. Moravské žito z Ivančic vám přináší houževnatost a sílu, kterou potřebujete pro pevné zdraví.
Žito, jehož název je odvozen od slova „žít", je výživná obilovina bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B, E, minerály a lignany. Tato obilovina podporuje trávení, posiluje imunitní systém a přispívá ke zdraví srdce. Je ideální pro mletí mouky k pečení chutného chleba, vaření celého zrna jako výživné přílohy (podobně jako rýže), nebo pro nakličování. Žijte a buďte silní a odolní jako žito!
Zrno moravského žita má charakteristickou barvu a plnou, výraznou chuť. Umožňuje upéct autentický moravský chléb s výraznou chutí a vůní. Milovníci tradičního pečení ocení kvalitu a charakter této regionální obilniny, která se pěstuje v souladu s přírodou a tradicemi jižní Moravy.
Moravské žito se mimořádně hodí pro pečení tradičního moravského chleba s typickou chutí a barvou. Je ideální pro kváskový chléb a hodí se také do smíšených chlebů. Vyzkoušejte variantu se špaldou nebo celozrnnou pšenicí.
Chleby z moravského žita jsou snadno stravitelné, mají autentickou plnou chuť, dlouho vydrží čerstvé a jsou vhodné pro pečení ve formách i jako volně tvarované bochníky. Žitné chleby z moravského žita získají při pečení krásnou kůrku a výraznou vůni domácího pečiva.
Vyzkoušejte přidání mouky z moravského žita do rohlíků, bulek, buchet a koláčů nebo do tradičních perníčků a vánočního pečiva.
A samozřejmě jako jakékoli jiné obilí můžete žito uvařit jako přílohu tam, kde byste použili rýži nebo pohanku nebo běžné kroupy. Doporučujeme zrna namočit předem na několik hodin (klidně přes noc) a počítejte s tím, že se vaří déle, než bílá rýže.
Alergen: lepek
Uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě do 25°C.
Zemědělská produkce: Ivančice, jižní Morava, Česká republika