Kopřiva není plevel, jak by si to mnozí mohli myslet, jelikož rostou divoce a téměř všude. Kopřiva může být i velice užitečná. Obsahuje látky využitelné v lékařství a v kosmetice (např. chlorofyl a jiná barviva, různé kyseliny, aminokyseliny, sacharidy, třísloviny a další), vitaminy (A, B1, B2, B3, C, K) a minerály (hlavně železo a hořčík). V kuchyni se používá jako špenát, v porovnání se špenátem ale neobsahuje kyselinu šťavelovou.
Její účinky na zdraví jsou širokospektrální - používá se při nemocech kloubů, při krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémie). Další účinky jsou například:
- menstruační bolesti, menstruační křeče
- čistí krev - detoxikace
- chudokrevnost, anémie (podpora krvetvorby) - obsahuje železo
- únava, vyčerpanost
- posílení imunity
Díky obsahu chlorofylu a železa můžeme kopřivu zařadit do svého pitného režimu, pokud se nám tyto minerály nedostávají. Kopřivový čaj pomáhá při chřipce a nachlazení, léčení jaterních a žlučových potíží, cukrovky, střevních a žaludečních problémů, zánětů horních cest dýchacích či revmatismu.
Kopřiva přispívá zdraví našich kloubů, cévní soustavě, ale i kůži. Osvěžuje tělo, podporuje vitalitu a přirozenou obranyschopnost těla.
Pro studenou limču nařeďte vodou nebo minerálkou v poměru 1:8 až 1:12. Je vhodný i k oslazení čaje, müsli, kaše i do míchaných nápojů. Náš chytrý sirup z kopřivy vám bude chutnat ještě více, když si ho připravíte s veselými bylinkovými kostkami ledu. Zkuste lístečky máty, meduňky, nebo kvítky růží, sedmikrásky či levandule, naplňte jimi formičku na led, zalijte vodou a dejte zmrazit.
Složení: bylinný macerát (voda, mladé kopřivy), třtinový cukr 33 %, citrón
Obsah: 0, 25 l
Uchovejte v chladu a temnu, po otevření skladujte v ledničce a spotřebujte do 21 dní.
Vyrobeno s láskou na Chytrově.
Vybírejte i z naší další aktuální bylinkové nabídky:)