Dopřejte si to nejlepší obilí „od sousedů“ z biofarmy Waldviertler Biohof. Žito světlé vám přináší houževnatost a sílu, kterou potřebujete pro pevné zdraví.
Žito, jehož název je odvozen od slova „žít“, je výživná obilovina bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B, E, minerály a lignany. Tato obilovina podporuje trávení, posiluje imunitní systém a přispívá ke zdraví srdce. Je ideální pro mletí mouky k pečení chutného chleba, vaření celého zrna jako výživné přílohy (podobně jako rýže), nebo pro nakličování. Žijte a buďte silní a odolní jako žito!
Co je to světlé žito?
Jedná se o speciální odrůdu žita, která byla kdysi běžnější ve střední Evropě, ale byla nahrazena moderními šlechtěnými odrůdami žita.
Na rozdíl od šedozelené barvy zrna typické pro dnešní žita má zrno světlého žita světle béžovou barvou. Má má obzvláště jemnou chuť a umožňuje upéct výjimečně lehký a vzdušný žitný chléb. Milovníci chleba, kteří považují chleby z běžné žitné mouky za příliš tuhé, najdou ve světlém žitu příjemnou alternativu.
K čemu je dobré?
Světlé žito se mimořádně hodí pro pečení chleba, který při pečení nezískává typickou tmavou barvu. Je ideální pro kváskový chleba a hodí se také do smíšených chlebů. Vyzkoušejte variantu se špaldou nebo celozrnnou přenicí.
Chleby se světlým žitem jsou snadno stravitelné, mají zajímavou chuť, dlouho vydrží čerstvé a jsou vhodné pro pečení ve formách. Světlé žitné chleby se obvykle pečou při nižších teplotách než běžné žitné chleby. To pomáhá zachovat jejich světlou barvu.
Vyzkoušejte přidání světlé žitné mouky do rohlíků, bulek, buchet a koláčů nebo do vánočních perníčků.
A samozřejmě jako jakékoli jiné obilí můžete žito uvařit jako přílohu tam, kde byste použili rýži nebo pohanku nebo běžné kroupy. Doporučujeme zrna namočit předem na několik hodin (klidně přes noc) a počítejte s tím, že se vaří déle, než bílá rýže.
Alergen: lepek
Uchovávejte v suchu a temnu při pokojové teplotě do 25°C.
Zemědělská produkce: Rakousko
Waldviertler Biohof je rakouská biofarma ležící poblíž českých hranic, v okrese Waidhofen an der Thaya –tedy „co by kamenem dohodil“ od Chytrova.
Majitel pan Karl Ring se věnuje bio zemědělství od roku 2009 a svoje poslání dělá s láskou. I když se to říká o mnohých, u něj na statku je cítit nadšení pro přirozené pěstování plodin, zaujetí zejména pro staré odrůdy obilí a přesvědčení, že jde dělat věci poctivě.
Karl se řídí myšlenkou, že člověk jen stěží může být zdravější než jeho jídlo. Zdravá půda, zdravé rostliny, a tedy zdravé potraviny – to je hlavní zásada, které se plně drží. Na farmě se pěstují se pouze plodiny vhodné pro danou půdu, jako je špalda, různé druhy pšenice, ječmen, oves nahý, plané trvalky, žito, mák, čočka, hrách, cizrna, fazole, pohanka a další zelenina a byliny, stejně jako různé kvetoucí rostliny. Z obilí také melou čerstvou mouku, dělají kroupy a vločky, lisují kvalitní oleje... Na veletrhu „Ab Hof“ ve Wieselburgu v roce 2025 získali ocenění čtyři z nich.
My vám tedy moc rádi nabízíme produkty „od sousedů“, protože jsou i naší srdcovkou.